27 lipca 2016

17 lipca 2016

Falcon 9 FT – 18 lipca 2016

Na 18 lipca 2016, na godzinę 06:45 czasu polskiego (04:45 UTC), z Cape Canaveral SLC-40 planowany jest start rakiety Falcon 9 FT, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę statku transportowego Dragon (CRS-9) z zapasami dla Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.

Dostępne będą trzy rodzaje transmisji na żywo ze startu:
Techniczna – widok z rakiety, parametry lotu, komunikacja radiowa, bez zbędnego komentarza.
Ogólna – z pełnym komentarzem prowadzących.

NASA TV – transmisja NASA.

Około 8 minut po starcie planowane jest lądowanie pierwszego stopnia rakiety na Landing Zone 1 (LZ-1) na Cape Canaveral.



15 lipca 2016

Sojuz-U – 16 lipca 2016

Na 16 lipca 2016, na godzinę 23:41 czasu polskiego (21:41 UTC), z kosmodromu Bajkonur planowany jest start rakiety Sojuz-U ze statkiem transportowym Progress MS-03 z zapasami dla Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.

Transmisja na żywo ze startu dostępna będzie na stronie Roskosmosu, NASA TV oraz na NASA TV na YouTube.


6 lipca 2016

Sojuz-FG – 7 lipca 2016

Na 7 lipca 2016, na godzinę 03:36 czasu polskiego (01:36 UTC), z kosmodromu Bajkonur planowany jest start rakiety Sojuz-FG z załogowym statkiem Sojuz MS-01. Na pokładzie statku znajdą się astronauci Anatolij Iwaniszyn, Takuya Onishi i Kathleen Rubins, którzy polecą na Międzynarodową Stację Kosmiczną.

Transmisja na żywo ze startu dostępna będzie na NASA TV, NASA TV na YouTube oraz na stronie Roskosmosu.

Dokowanie do ISS planowane jest na 9 lipca, na godzinę 06:12 czasu polskiego (04:12 UTC). W czasie 34 orbit dookoła Ziemi testowane będą systemy zmodyfikowanej wersji statku Sojuz.