23 czerwca 2016

Atlas V 551 – 24 czerwca 2016

Na 24 czerwca 2016, na godzinę 16:30 czasu polskiego (14:30 UTC), z Cape Canaveral SLC-41 planowany jest start rakiety Atlas V 551 z satelitą MUOS 5. Okno startowe potrwa 44 minuty.

Transmisja na żywo ze startu dostępna będzie na stronie United Launch Alliance.

Pogoda daje w tej chwili 80% szans na start.


21 czerwca 2016

18 czerwca 2016

New Shepard – 19 czerwca 2016

Na 19 czerwca 2016, na godzinę 16:15 czasu polskiego (14:15 UTC), w Teksasie planowany jest start i lądowanie rakiety New Shepard firmy Blue Origin. Podczas tego suborbitalnego lotu przetestowane będzie lądowanie kapsuły z uszkodzonym jednym (z trzech) spadochronem. Będzie to czwarty lot tej samej rakiety. Poprzednie starty odbyły się 23 listopada 2015, 22 stycznia 2016 i 2 kwietnia 2016, odpowiednio na wysokość 100,5 km, 101,7 km i 103,8 km.


Transmisja na żywo ze startu i lądowania dostępna będzie od godziny 15:45 czasu polskiego (13:45 UTC) na stronie Blue Origin.


15 czerwca 2016

Ariane 5 ECA – 16 czerwca 2016

Na 16 czerwca 2016, na godzinę 22:30 czasu polskiego (20:30 UTC), z Kourou w Gujanie Francuskiej planowany jest start rakiety Ariane 5 ECA z satelitami EchoStar 18 oraz BRIsat. Okno startowe potrwa 45 minut.

Transmisja na żywo ze startu dostępna będzie na stronie Arianespace.

Szczegółowy opis misji po angielsku (PDF).


14 czerwca 2016

Falcon 9 FT – 15 czerwca 2016

Na 15 czerwca 2016, na godzinę 16:29 czasu polskiego (14:29 UTC), planowany jest start rakiety Falcon 9 FT z satelitami Eutelsat 117 West B oraz ABS-2A. Okno startowe potrwa 45 minut.

Około 9 minut po starcie planowana jest próba lądowania pierwszego stopnia rakiety na statku Of Course I Still Love You na Oceanie Atlantyckim.

Dostępne będą dwa rodzaje transmisji na żywo ze startu i lądowania:
Techniczna – widok z rakiety, parametry lotu, komunikacja radiowa, bez zbędnego komentarza.
Ogólna – z pełnym komentarzem prowadzących.

Oba streamy obok siebie będzie można oglądać w zakładce LIVE na stronie SpaceX.com.pl.


8 czerwca 2016

Delta IV Heavy – 9 czerwca 2016

Na 9 czerwca 2016, na godzinę 19:59 czasu polskiego (17:59 UTC), z Cape Canaveral SLC-37B planowany jest start rakiety Delta IV Heavy z satelitą NROL-37.

Transmisja na żywo dostępna będzie na stronie internetowej ULA.

Ze względu na trudne warunki pogodowe, start został przeniesiony na 11 czerwca, na godzinę 19:51 czasu polskiego (17:51 UTC).


Proton-M / Briz-M – 8 czerwca 2016

Na 8 czerwca 2016, na godzinę 09:10 czasu polskiego (07:10 UTC), z kosmodromu Bajkonur planowany jest start rakiety Proton-M / Briz-M z satelitą Intelsat 31 (DLA-2).

Transmisja na żywo ze startu dostępna będzie tutaj.

Ze względu na problemy z systemami naziemnymi, start został przesunięty na 9 czerwca 2016, na godzinę 09:10 czasu polskiego (07:10 UTC).