28 maja 2016

Sojuz 2.1b / Fregat – 29 maja 2016

Na 29 maja 2016, na godzinę 10:44 czasu polskiego (08:44 UTC), z kosmodromu w Plesiecku planowany jest start rakiety Sojuz 2.1b/Fregat, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę satelity nawigacyjnego GLONASS-M.

Transmisja na żywo ze startu prawdopodobnie nie będzie dostępna.

25 maja 2016

Falcon 9 FT – 26 maja 2016

Na 26 maja 2016, na godzinę 23:40 czasu polskiego (21:40 UTC), z Cape Canaveral SLC-40 planowany jest start rakiety Falcon 9 FT, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę satelity Thaicom-8. Okno startowe potrwa 120 minut.

Około 9 minut po starcie planowana jest próba lądowania pierwszego stopnia rakiety na barce Of Course I Still Love You na Oceanie Atlantyckim. 

Dostępne będą dwa rodzaje transmisji na żywo ze startu i lądowania:
Techniczna – widok z rakiety, parametry lotu, komunikacja radiowa, bez zbędnego komentarza.
Ogólna – z pełnym komentarzem prowadzących. 

Oba streamy obok siebie będzie można oglądać w zakładce LIVE na stronie SpaceX.com.pl.

Szczegółowy opis misji Thaicom-8 w języku angielskim dostępny jest w dokumencie dla prasy wydanym przez SpaceX (PDF).

Pogoda daje w tej chwili 90% szans na start w tym terminie, a w przypadku przesunięcia startu o 24h, szanse spadną do 70%.

Aktualizacja (2016-05-27 00:46): Start przesunięty o 24h. Nowa planowana data i godzina startu to: 27 maja, 23:39 czasu polskiego (21:39 UTC).


22 maja 2016

Sojuz-STB / Fregat – 24 maja 2016

24 maja 2016, na godzinę 10:48 czasu polskiego (08:48 UTC), z Kourou ELS planowany jest start rakiety Sojuz-STB/Fregat, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę satelitów nawigacyjnych Galileo FOC 13 oraz Galileo FOC 14.

Transmisja na żywo ze startu dostępna będzie na stronie Arianespace.



3 maja 2016

Falcon 9 FT – 5 maja 2016

Na 5 maja 2016, na godzinę 07:21 czasu polskiego (05:21 UTC), z Cape Canaveral SLC-40 planowany jest start rakiety Falcon 9 v1.1 FT, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę satelity JCSAT-14. Okno startowe potrwa 120 minut.

Około 10 minut po starcie odbędzie się próba lądowania pierwszego stopnia rakiety na barce na Oceanie Atlantyckim.

Dostępne będą dwa rodzaje transmisji na żywo ze startu i lądowania:
- Techniczna – widok z rakiety, parametry lotu, bez zbędnego komentarza.
Pełna – z pełnym komentarzem.

Oba streamy obok siebie można oglądać tutaj.

Aktualizacja (2016-05-04 17:02): Ze względu na warunki pogodowe na Florydzie, start został przesunięty o 24h. Nowa data i godzina startu to 6 maja, 07:21 czasu polskiego (05:21 UTC).