27 kwietnia 2016

PSLV-XL – 28 kwietnia 2016

Na 28 kwietnia 2016, na godzinę 09:20 czasu polskiego (07:20 UTC), z Satish Dhawan planowany jest start rakiety PSLV-XL, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę satelity nawigacyjnego IRNSS-1G.

Transmisja na żywo ze startu powinna być dostępna na stronie ISRO.

Szczegółowy opis misji po angielsku – PDF.


26 kwietnia 2016

Sojuz 2.1a / Wołga – 27 kwietnia 2016

27 kwietnia 2016, na godzinę 04:01 czasu polskiego (02:01 UTC), z kosmodromu Wostocznyj planowany jest start rakiety Sojuz 2.1a/Wołga, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę satelitów MVL-300, Aist-2D i SamSat 218. Będzie to pierwszy start z nowo wybudowanego kosmodromu.

Transmisja na żywo ze startu dostępna będzie na YouTube.

Aktualizacja (2016-04-27 04:12):
Odliczanie zostało przerwane. Start został przesunięty o 24h. Nowa data i godzina startu to 28 kwietnia 2016, 04:01 czasu polskiego (02:01 UTC). Transmisja na żywo nie odbyła się, na razie nie wiadomo, czy przy następnej próbie będzie dostępna.


18 kwietnia 2016

Sojuz-STA / Fregat – 22 kwietnia 2016

Na 22 kwietnia 2016, na godzinę 23:02 czasu polskiego (21:02 UTC), z Kourou ELS w Gujanie Francuskiej planowany jest start rakiety Sojuz STA/Fregat, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę satelitów Sentinel-1B, MICROSCOPE, AAUSAT-4, e-st@r 2, OUFTI-1.

Transmisja na żywo ze startu dostępna będzie na stronie Arianespace.

Szczegółowy opis misji (po angielsku) – PDF.

Aktualizacja (2016-04-22 19:20): Ze względu na trudne warunki pogodowe w Kourou, start został przesunięty o 24h. Nowa data i godzina startu to 23 kwietnia 2016, 23:02 czasu polskiego (21:02 UTC).

Aktualizacja (2016-04-23 20:53): Ze względu na trudne warunki pogodowe w Kourou, start został przesunięty o kolejne 24h. Nowa data i godzina startu to 24 kwietnia 2016, 23:02 czasu polskiego (21:02 UTC).

Aktualizacja (2016-04-24 22:43): Start odwołany ze względu na problemy techniczne z rakietą. Nowa data startu jest nieznana.

Aktualizacja (2016-04-25 12:33): Start planowany jest na dzisiaj, 25 kwietnia, na 23:02 czasu polskiego (21:02 UTC).


6 kwietnia 2016

Falcon 9 FT – 8 kwietnia 2016

Na 8 kwietnia 2016, na godzinę 22:43 czasu polskiego (20:43 UTC), z Cape Canaveral SLC-40 planowany jest start rakiety Falcon 9 v1.1 FT, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę statku transportowego Dragon z zaopatrzeniem dla Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Wyniesiony zostanie również nadmuchiwany moduł BEAM, który zostanie zadokowany do stacji kosmicznej. Na pokładzie znajdzie się też miejsce dla myszy, które posłużą m.in. do badania wpływu długiego czasu przebywania w kosmosie na kości i mięśnie.

Ok. 10 minut po starcie odbędzie się próba lądowania pierwszego stopnia rakiety na barce na Oceanie Atlantyckim.

Będą dostępne trzy rodzaje transmisji na żywo ze startu:
- Techniczna – widok z rakiety, parametry lotu, bez zbędnego komentarza.
- Pełna – z pełnym komentarzem.
NASA TV / NASA TV na YouTube.

Dwa pierwsze streamy jednocześnie obok siebie można oglądać tutaj.

Pogoda daje 90% szans na start.


Logo misji:


4 kwietnia 2016

New Shepard – nagranie ze startu i lądowania 2 kwietnia 2016

Trzeci start i trzecie lądowanie tej samej rakiety New Shepard firmy Blue Origin, która w listopadzie 2015 i w styczniu 2016 wzniosła się na wysokość odpowiednio 100,5 km i 101,7 km. Tym razem rakieta doleciała na wysokość 103,4 km, po czym bezpiecznie wylądowała.