30 marca 2016

Sojuz 2.1a – 31 marca 2016

Na 31 marca 2016, na godzinę 18:23 czasu polskiego (16:23 UTC), z kosmodromu Bajkonur planowany jest start rakiety Sojuz 2.1a, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę statku transportowego Progress MS-02 z zaopatrzeniem dla Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.

Transmisja na żywo dostępna będzie na stronie Roskosmosu / kanale Roskosmosu na YouTubeNASA TV / NASA TV na YouTube.


23 marca 2016

21 marca 2016

Atlas V 401 – 23 marca 2016

Na 23 marca 2016, na godzinę 04:05 czasu polskiego (03:05 UTC), z Cape Canaveral SLC-41  planowany jest start rakiety Atlas V 401, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę statku Cygnus CRS OA-6 z zaopatrzeniem dla Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Okno startowe potrwa 30 minut.

Transmisja na żywo dostępna będzie na stronie ULA oraz na NASA TV / NASA TV na YouTube.

Opis misji (PDF).

Pogoda daje 90% szans na start w tym terminie. W przypadku przełożenia startu o 24h, szanse zmniejszają się do 80%.


17 marca 2016

Sojuz-FG – 18 marca 2016

Na 18 marca 2016, na godzinę 22:26 czasu polskiego (21:26 UTC), z kosmodromu Bajkonur planowany jest start rakiety Sojuz-FG, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę statku Soyuz TMA-20M z załogą na Międzynarodową Stację Kosmiczną. W skład Ekspedycji 47/48 wejdą: Aleksiej Owczinin, Oleg Skripoczka i Jeffrey Williams.

Transmisja na żywo ze startu dostępna będzie na stronie Roskosmosu i na NASA TV.


12 marca 2016

Proton-M/Briz-M – 14 marca 2016

Na 14 marca 2016, na godzinę 10:31 czasu polskiego (09:31 UTC), z kosmodromu Bajkonur w Kazachstanie planowany jest start rakiety Proton-M/Briz-M, której zadaniem będzie wyniesienie w kosmos marsjańskiego orbitera ExoMars Trace Gas Orbiter i lądownika EDM Schiaparelli.

Transmisja na żywo ze startu dostępna będzie na stronie Europejskiej Agencji Kosmicznej. Można również oglądać bezpośrednio w serwisie livestream.com.

Szczegółowy opis misji (PDF).


10 marca 2016

Sojuz 2.1b – 13 marca 2016

Na 13 marca 2016, na godzinę 19:56 czasu polskiego (18:56 UTC), z kosmodromu Bajkonur planowany jest start rakiety Sojuz 2.1b, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę satelity Resurs-P No.3.

Transmisja na żywo dostępna będzie tutaj.

Aktualizacja (12.03.2016 20:18): W czasie odpalania silników nastąpiło przerwanie procedury startowej. Nowa data startu jest nieznana. Poniżej nagranie.

Aktualizacja (12.03.2016 21:16): Roskosmos podał nową datę startu: 13 marca, 19:56 czasu polskiego (18:56 UTC).




9 marca 2016

PSLV-XL – 10 marca 2016

Na 10 marca 2016, na godzinę 11:30 czasu polskiego (10:30 UTC), z Satish Dhawan planowany jest start rakiety PSLV-XL, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę satelity nawigacyjnego IRNSS-1F.

Transmisja na żywo ze startu powinna być dostępna tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=qfCjrsgluhU
https://www.youtube.com/user/INBMINISTRY/videos?view=2&flow=list

Szczegółowy opis misji. (PDF)


7 marca 2016

Ariane 5 ECA – 9 marca 2016

Na 9 marca 2016, na godzinę 06:20 czasu polskiego (05:20 UTC), z Kourou ELA-3 w Gujanie Francuskiej planowany jest start rakiety Ariane 5 ECA, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę satelity Eutelsat 65 West A. Okno startowe potrwa 180 minut.

Transmisja na żywo dostępna będzie na stronie Arianespace od godziny 06:05 czasu polskiego (05:05 UTC).
Można też oglądać w aplikacji na Androida oraz w aplikacji na iOS.

Launch kit – szczegółowy opis misji (po angielsku).