23 lutego 2016

Aktualizacja: Falcon 9 v1.1 FT – 5 marca 2016

Na 5 marca 2016, na godzinę 00:35 czasu polskiego (4 marca 23:35 UTC), z Cape Canaveral SLC-40 planowany jest start rakiety Falcon 9 v1.1 FT, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę satelity SES-9. Okno startowe potrwa 91 minut. Kilkanaście minut po starcie odbędzie się próba lądowania pierwszego stopnia rakiety na barce na Oceanie Atlantyckim.

Dostępne będą dwie transmisje na żywo:
- Techniczna – widok z rakiety, parametry lotu, bez zbędnego komentarza.
- Pełna – z pełnym komentarzem.
- Dwa streamy obok siebie.


Edycja (25 lutego 2016 00:18): Start został przesunięty o 24h. Nowa data startu to 26 lutego o 00:47 czasu polskiego (25 lutego o 23:46 UTC).

Edycja (26 lutego 2016 00:51):
Odliczanie zostało przerwane na T-1:41. Nowa data startu jeszcze nieznana.

Edycja (27 lutego 2016 19:53): Firma SES podała planowaną datę startu: 29 lutego 00:46 czasu polskiego. Linki do streamów zostaną niedługo zaktualizowane.

Edycja (28 lutego 2016 19:18): Linki do transmisji na żywo zostały zaktualizowane

Edycja (29 lutego 2016 01:44): Ze względu na łódź, która znalazła się blisko strefy zastrzeżonej na oceanie, start został przesunięty o 35 minut. Spowodowało to jednak ogrzanie się ciekłego tlenu, czego rezultatem było wyłączenie silników sekundę po odpaleniu. Uniemożliwiło to start rakiety. Nowa data startu jest nieznana.

Edycja (29 lutego 2016 22:00): Pojawiła się prognoza pogody na 2 marca, na godzinę 00:47–02:27 czasu polskiego (1/2 marca 23:47–01:27 UTC).

Edycja (1 marca 2016 01:09): Data startu została ustalona na 2 marca, na godzinę 00:35 czasu polskiego (1 marca 23:35 UTC). Okno startowe: 90 minut.

Edycja (1 marca 2016 22:11): Start został przełożony na 5 marca, ze względu na silny wiatr i uskoki wiatru na dużych wysokościach.

Edycja (3 marca 2016 11:08): Nowa data startu to 5 marca 00:35 czasu polskiego (4 marca 23:35 UTC). Okno startowe potrwa 91 minut.

15 lutego 2016

11 lutego 2016

H-IIA 202 – 12 lutego 2016

Na 12 lutego 2016, na godzinę 09:45 czasu polskiego (08:45 UTC), z Tanegashima LA-Y1 planowany jest start rakiety H-IIA 202, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę satelitów: Astro-H, ChubuSat-2, ChubuSat-3, Horyu-4, 3U CubeSat x 8. Okno startowe potrwa 45 minut.

Transmisja na żywo ze startu dostępna będzie na kanale JAXA na YouTube.

Edycja (11 lutego 2016 14:18): Ze względu na warunki pogodowe, start został odwołany. Nowa data startu zostanie podana wkrótce.

Edycja (15 lutego 2016 11:19): Start został przełożony na 17 lutego, na godzinę 09:45 czasu polskiego (08:45 UTC).


8 lutego 2016

Delta IV – 10 lutego 2016

Na 10 lutego 2016, na godzinę 12:39 czasu polskiego (11:39 UTC), z Vandenberg SLC-6 planowany jest start rakiety Delta IV M+(5,2), której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę satelity NROL-45.

Transmisja na żywo ze startu dostępna będzie na stronie United Launch Alliance od godziny 12:19 czasu polskiego (11:19 UTC).


7 lutego 2016

4 lutego 2016

Atlas V 401 – 5 lutego 2016

Na 5 lutego 2016, na godzinę 14:38 czasu polskiego (13:38 UTC), z Cape Canaveral SLC-41 planowany jest start rakiety Atlas V 401, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę satelity nawigacyjnego GPS IIF-12. Okno startowe potrwa 19 minut.

Transmisja na żywo będzie dostępna na stronie ULA.
Opis misji (PDF).