28 stycznia 2016

Proton-M/Briz-M – 29 stycznia 2016

Na 29 stycznia 2016, na godzinę 23:20 czasu polskiego (22:20 UTC), z kosmodromu Bajkonur planowany jest start rakiety Proton-M/Briz-M, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę satelity Eutelsat 9B.

Transmisja na żywo ze startu dostępna będzie tutaj:
http://www.federalspace.ru/317/


25 stycznia 2016

Ariane 5 ECA – 28 stycznia 2016

Na 28 stycznia 2016, na godzinę 00:20 czasu polskiego (27 stycznia 23:20 UTC), z Kourou w Gujanie Francuskiej planowany jest start rakiety Ariane 5 ECA, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę satelity Intelsat 29e. Okno startowe potrwa 80 minut.

Transmisja na żywo będzie dostępna na stronie Arianespace od godziny 00:05 czasu polskiego (23:05 UTC).
Można też oglądać w aplikacji na Androida oraz w aplikacji na iOS.

23 stycznia 2016

New Shepard – nagranie ze startu i lądowania 22 stycznia 2016

Po listopadowym teście, w czasie którego rakieta Blue Origin – New Shepard – wystartowała, wzniosła się na 100,5 km i bezpiecznie wylądowała, Blue Origin postanowiło powtórzyć ten wyczyn. Ta sama rakieta tym razem wzniosła się na 101,7 km i wylądowała. 

19 stycznia 2016

PSLV-XL – 20 stycznia 2016

Na 20 stycznia 2016, na godzinę 05:01 czasu polskiego (04:01 UTC), z Satish Dhawan planowany jest start rakiety PSLV-XL, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę satelity IRNSS-1E.

Transmisja ze startu powinna być dostępna tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=aNoXzLjWPlI
http://24framesdigital.com/isro/webcast/161215/live.asx (link do wklejenia np. do VLC)


16 stycznia 2016

Falcon 9 v1.1 – 17 stycznia 2016

Na 17 stycznia 2016, na godzinę 19:42 czasu polskiego (18:42 UTC), z Vandenberg SLC-4E planowany jest start rakiety Falcon 9 v1.1., której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę satelity Jason-3. Około 10 minut po starcie podjęta będzie próba lądowania pierwszego stopnia rakiety na barce na Oceanie Spokojnym.

Transmisja ze startu (i być może lądowania) będzie dostępna tutaj:
http://www.spacex.com/webcast/
http://livestream.com/spacex/events/4695903
https://www.youtube.com/watch?v=vkz_lclGXNg
https://www.youtube.com/watch?v=ivdKRJzl6y0

NASA TV
http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html
https://www.youtube.com/watch?v=HDh4uK9PvJU


14 stycznia 2016

1 stycznia 2016

Kompilacja 86 startów rakiet z 2015 roku.

Poniżej znajduje się kompilacja 86 startów rakiet z 2015 roku.
Do filmu zostały dodane trzy z czterech brakujących startów. Brakuje tylko startu rakiety Long March 11 z 25 września.
Lista linków do oryginalnych filmów, które posłużyły do stworzenia tej kompilacji, znajduje się tutaj.