25 maja 2016

Falcon 9 FT – 26 maja 2016

Na 26 maja 2016, na godzinę 23:40 czasu polskiego (21:40 UTC), z Cape Canaveral SLC-40 planowany jest start rakiety Falcon 9 FT, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę satelity Thaicom-8. Okno startowe potrwa 120 minut.

Około 9 minut po starcie planowana jest próba lądowania pierwszego stopnia rakiety na barce Of Course I Still Love You na Oceanie Atlantyckim. 

Dostępne będą dwa rodzaje transmisji na żywo ze startu i lądowania:
Techniczna – widok z rakiety, parametry lotu, komunikacja radiowa, bez zbędnego komentarza.
Ogólna – z pełnym komentarzem prowadzących. 

Oba streamy obok siebie będzie można oglądać w zakładce LIVE na stronie SpaceX.com.pl.

Szczegółowy opis misji Thaicom-8 w języku angielskim dostępny jest w dokumencie dla prasy wydanym przez SpaceX (PDF).

Pogoda daje w tej chwili 90% szans na start w tym terminie, a w przypadku przesunięcia startu o 24h, szanse spadną do 70%.

Aktualizacja (2016-05-27 00:46): Start przesunięty o 24h. Nowa planowana data i godzina startu to: 27 maja, 23:39 czasu polskiego (21:39 UTC).


0 komentarze:

Prześlij komentarz