22 grudnia 2015

Proton-M/Briz-M – 23 grudnia 2015

Na 23 grudnia 2015, na godzinę 22:30 czasu polskiego (21:30 UTC), z kosmodromu Bajkonur w Kazachstanie planowany jest start rakiety Proton-M/Briz-M, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę satelity Ekspress AMU1.

Transmisja na żywo ze startu dostępna będzie na stronie Roskosmosu.

Edycja (23.12.2015 22:14): Ze względu na warunki pogodowe, start został przełożony na 24 grudnia, na godzinę 22:31 czasu polskiego (21:31 UTC).


19 grudnia 2015

Sojuz-2.1a - 21 grudnia 2015

Na 21 grudnia 2015, na godzinę 09:44 czasu polskiego (08:44 UTC), z kosmodromu Bajkonur w Kazachstanie, planowany jest start rakiety Soyuz-2.1a, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę statku transportowego Progress MS-. Progress ma dostarczyć zapasy na Międzynarodową Stację Kosmiczną.

Transmisja na żywo ze startu dostępna będzie na stronie Roskosmosu, na NASA TV oraz na NASA TV na YouTube.


Falcon 9 v1.1 FT - 21 grudnia 2015

Na 21 grudnia 2015, na godzinę 02:29 czasu polskiego (01:29 UTC), z Cape Canaveral SLC-40 planowany jest start rakiety Falcon 9 v1.1 FT, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę 11 satelitów komunikacyjnych Orbcomm-2. Kilka - kilkanaście minut po starcie planowane jest lądowanie pierwszego stopnia rakiety na lądzie.

Transmisja ze startu dostępna będzie na stronie SpaceX oraz na YouTube.

Edycja (20.12.2015 22:08): Start przesunięty na 22 grudnia na godzinę 02:33 czasu polskiego (01:33 UTC). Powodem jest to, że wtedy będą o 10% większe szanse na udane lądowanie.


16 grudnia 2015

Sojuz-STB/Fregat – 17 grudnia 2015

Na 17 grudnia 2015, na godzinę 12:51 czasu polskiego (11:51 UTC), z Kourou w Gujanie Francuskiej planowany jest start rakiety Sojuz-STB/Fregat, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę satelitów nawigacyjnych Galileo FOC-7, Galileo FOC-8.

Transmisja ze startu dostępna będzie na stronie Arianespace.
Można też oglądać w aplikacji na Androida i w aplikacji na iOS.


15 grudnia 2015

PSLV-CA - 16 grudnia 2015

Na 16 grudnia 2015, na godzinę 13:30 czasu polskiego (12:30 UTC), z Satish Dhawan Space Centre planowany jest start rakiety PSLV-CA, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę satelitów TeLEOS-1, VELOX C1, VELOX 2, Kent Ridge 1, Galassia, Athenoxat-1.

Transmisja na żywo ze startu powinna być dostępna na DD News oraz na DD News na YouTube.


13 grudnia 2015

Sojuz-FG (TMA-19M) – 15 grudnia 2015

Na 15 grudnia 2015, na godzinę 12:03 czasu polskiego (11:03 UTC), z kosmodromu Bajkonur w Kazachstanie planowany jest start rakiety Sojuz-FG z załogową misją TMA-19M na Międzynarodową Stację Kosmiczną.

Na ISS poleci trzech astronautów, którzy będą uczestnikami Ekspedycji 46/47:
Jurij Malenczenko – dowódca (Rosja, Roskosmos)
Timothy Peake – inżynier pokładowy (Wielka Brytania, ESA)
Timothy Kopra – inżynier pokładowy (USA, NASA)


Załoga zapasowa:
Anatolij Iwaniszyn – dowódca (Rosja, Roskosmos)
Takuya Onishi – inżynier pokładowy (Japonia, JAXA)
Kathleen Rubins – inżynier pokładowy (USA, NASA)


Transmisja na żywo ze startu dostępna będzie na stronie Roskosmosu oraz na NASA TV.


10 grudnia 2015

2 grudnia 2015

Atlas V 401 - 3 grudnia 2015

Na 3 grudnia 2015, na godzinę 23:55 czasu polskiego (22:55 UTC) z Cape Canaveral SLC-41 planowany jest start rakiety Atlas V 401, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę statku transportowego Cygnus CRS Orb-4, który ma dostarczyć zapasy na Międzynarodową Stację Kosmiczną. Okno startowe potrwa 30 minut.

Transmisja na żywo ze startu będzie dostępna na stronie ULA Launch oraz na NASA TV.

Edycja (04.12.2015 00:26): Ze względu na trudne warunki pogodowe, start rakiety Atlas V został przełożony na 4 grudnia na godzinę 23:33 czasu polskiego (22:33 UTC). Okno startowe potrwa 30 minut.

Edycja (05.12.2015 00:34): Zbyt silny wiatr spowodował przełożenie startu na 5 grudnia na godzinę 23:10 czasu polskiego (22:10 UTC).

Edycja (05.12.2015 21:26): Start został ponownie przełożony. Nowa data startu to 6 grudnia, 22:44 czasu polskiego (21:44 UTC).