30 listopada 2015

Vega - 2 grudnia 2015

Na 2 grudnia 2015, na godzinę 05:15 czasu polskiego (04:15 UTC), z Kourou w Gujanie Francuskiej,planowany jest start rakiety Vega, której zadaniem będzie wyniesienie sondy LISA Pathfinder.

Transmisja na żywo będzie dostępna na stronie Arianespace od godziny 04:55 czasu polskiego (03:55 UTC).
Start można też oglądać w aplikacji na Androida oraz w aplikacji na iOS.

Edycja (01.12.2015 20:57): Ze względu na problemy techniczne, start został przesunięty o co najmniej 24 godziny. Dokładna data i godzina startu nie jest znana.

Edycja (02.12.2015 18:42): Dokładna data i godzina startu to 3 grudnia 2015 05:04 czasu polskiego (04:04 UTC).


21 listopada 2015

H-IIA 204 - 24 listopada 2015

Na 24 listopada 2015, pomiędzy godziną 07:23 a 09:07 czasu polskiego (06:23 - 08:07 UTC), z Tanegashima LA-Y1 w Japonii planowany jest start rakiety H-IIA 204, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę satelity komunikacyjnego Telstar 12V.

Transmisja na żywo dostępna będzie na kanale JAXA na YouTube.


16 listopada 2015

8 listopada 2015

Ariane 5 - 10 listopada 2015

Na 10 listopada 2015, na godzinę 22:34 czasu polskiego (21:34 UTC) z Kourou w Gujanie Francuskiej planowany jest start rakiety Ariane 5 ECA, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę dwóch satelitów komunikacyjnych: Arabsat 6B oraz GSAT-15. Okno startowe potrwa do godziny 23:17 czasu polskiego (22:17 UTC).

Transmisja na żywo będzie dostępna na stronie Arianespace od godziny 22:19 czasu polskiego (21:19 UTC).
Można też oglądać w aplikacji na Androida oraz w aplikacji na iOS.


3 listopada 2015

2 listopada 2015

Historia: Od 15 lat człowiek nieprzerwanie przebywa w kosmosie

31 października 2000, o godzinie 07:52 Ekspedycja 1 wystartowała w kierunku Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Od momentu dokowania Sojuza TM-31 do ISS 2 listopada, ludzie nieprzerwanie zamieszkują ISS. To już 15 lat stałej obecności człowieka w kosmosie. 

Pierwszymi mieszkańcami stacji byli:
William Shepherd - dowódca stacji
Jurij Gidzenko - dowódca Sojuza
Siergiej Krikalow - inżynier pokładowy

Nagranie ze startu rakiety Sojuz U:

SPARK/Super Strypi - 2 listopada 2015

Na 2 listopada, na godzinę 23:00 czasu polskiego (22:00 UTC) z Hawajów planowany jest dziewiczy start rakiety SPARK/Super Strypi. Celem misji będzie wyniesienie na niską orbitę okołoziemską 13 satelitów: HiakaSat, EDSN (x8), PrintSat, Argus, STACEM, Supernova-Beta.

Edycja (3 listopada 15:11):
Start został przełożony. Aktualnie planowana data startu rakiety SPARK to 4 listopada, po godzinie 00:00 czasu polskiego (3 listopada 23:00).

Transmisja ze startu będzie prawdopodobnie dostępna tutaj.