29 października 2015

Atlas V - 30 października 2015

Na 30 października 2015, na godzinę 17:17 czasu polskiego (16:17 UTC), z Cape Canaveral SLC-41 planowany jest start rakiety Atlas V 401, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę satelity nawigacyjnego GPS IIF-11. Okno startowe potrwa do godziny 17:35 czasu polskiego (16:35 UTC). Będzie to trzeci start rakiety Atlas V w tym miesiącu.

Start będzie można oglądać na żywo na stronie ULA Launch.

Edycja (30.10 11:14):
Start został przesunięty o 24 godziny, ze względu na awarię wodnego systemu tłumienia dźwięku na stanowisku startowym. Aktualnie planowana data startu to 31 października 2015 17:13 czasu polskiego (12:13 UTC). Okno startowe potrwa 19 minut.

Fot. ULA

21 października 2015

Historia: STS-51A

Jedną z ciekawszych misji wahadłowców była misja STS-51A, która polegała na przechwyceniu z orbity dwóch satelitów telekomunikacyjnych i dostarczaniu ich na Ziemię.

3 lutego 1984 prom Challenger wystartował w ramach misji STS-41B. Jednym z zadań podczas misji było umieszczenie na orbicie dwóch satelitów: Westar 6 oraz Palapa B2. Nie wszystko jednak poszło tak, jak miało pójść i satelity ostatecznie nie znalazły się na odpowiednich orbitach.

Tak na marginesie, w czasie tej misji powstało słynne zdjęcie z kosmonautą, który testował MMU (Manned Maneuvering Unit), czyli "plecak odrzutowy" pozwalający na poruszanie się w przestrzeni kosmicznej.


Lloyd's of London zapłacił 270 milionów dolarów odszkodowania za utracone satelity, jednak w nadziei na odzyskanie części pieniędzy, zainwestował kolejne 15 milionów dolarów w dotychczas najbardziej ambitną misję wahadłowca – odzyskanie satelitów z orbity. Dzięki sprowadzeniu ich na Ziemię, naprawie, odsprzedaży i ponownemu wystrzeleniu, bank miał nadzieję na zmniejszenie strat, wynikających z wypłacenia odszkodowania, o około 90 milionów dolarów. Misja ta miała mieć oznaczenie STS-51A.

Prom Discovery z misją STS-51A wystartował 8 listopada 1984, o godzinie 12:15 UTC.


Załoga promu Discovery podczas misji STS-51A:

Frederick Hauck - dowódca
David M. Walker  pilot
Anna Fisher - specjalista misji 1
Dale Gardner - specjalista misji 2
Joseph Allen - specjalista misji 3

W drugim dniu misji, na orbicie umieszczono satelitę Anik D2, a w trzecim satelitę Syncom IV-1. Następnie przystąpiono do dogonienia satelity Palapa, którego orbita została wcześniej obniżona poleceniami z Ziemi, aby umożliwić przechwycenie. 12 listopada Discovery zbliżył się do wspomnianego satelity na odległość około 10 m. Joe Allen, używając swojego MMU, doleciał do satelity i zadokował do niego.

Później Allen i jego zdobycz zostali złapani przez robotyczne ramię, sterowane przez Annę Fisher i z pomocą Gardnera umieszczono satelitę w ładowni promu. Ta sama operacja została powtórzona następnego dnia, podczas przechwytywania satelity Westar 6.


Z tej misji pochodzi również zdjęcie Dale'a Gardnera z tabliczką "na sprzedaż" obok przechwyconych satelitów.


Można powiedzieć, że reklama przyniosła skutek, ponieważ satelita Palapa 2 został odsprzedany Indonezji i wystrzelony 13 kwietnia 1990 roku przy pomocy rakiety Delta 2, a Westar (przemianowany na Asiasat) został wystrzelony 7 kwietnia 1990 przy pomocy chińskiej rakiety Long March 3.

Misja zakończyła się lądowaniem w Kennedy Space Center 16 listopada, o godzinie 11:59:56 UTC. Trwała 7 dni, 23 godziny, 44 minuty i 56 sekund.

Był to drugi lot promu Discovery oraz pierwsze w historii przechwycenie satelitów i sprowadzenie ich na Ziemię.

Nagranie z misji.



Źródło: 
- "Praxis Manned Spaceflight Log 1961-2006" - Tim Furniss, David J. Shayler, Michael D.Shayler
- wikipedia.org
- nasa.gov

15 października 2015

Proton-M/Briz-M - 16 października 2015

Na 16 października 2015, na godzinę 22:40 czasu polskiego (20:40 UTC), z kosmodromu Bajkonur w Kazachstanie, planowany jest start rakiety Proton-M/Briz-M, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę satelity komunikacyjnego Türksat 4B.

Transmisja na żywo ze startu odbędzie się na stronie Roskosmosu.



7 października 2015

Atlas V - 8 października 2015

Na 8 października 2015, na godzinę 14:49 czasu polskiego (12:49 UTC), z Vandenberg SLC-3E w Kalifornii planowany jest start rakiety Atlas V 401, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę satelitów NROL-55, Aerocube-5c, Aerocube-7, SNaP-3 x 3, PropCube x 2, SINOD-D x 2, ARC-1, BisonSat, AMSAT Fox-1, LMRST-Sat.

Transmisja na żywo ze startu na stronie ULA Launch oraz na NASA TV.


6 października 2015

1 października 2015

Atlas V - 2 października 2015

2 października 2015, o godzinie 12:08 czasu polskiego (10:08 UTC), z Florydy planowany jest start rakiety Atlas V 421, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę satelity komunikacyjnego Mexsat-2. Okno startowe potrwa do godziny 12:28 czasu polskiego (10:28 UTC).

Transmisja na żywo:
ULA Launch