30 września 2015

Sojuz-U - 1 października 2015

1 października 2015, o godzinie 18:49 czasu polskiego (16:49 UTC), z kosmodromu Bajkonur w Kazachstanie ma zostać wystrzelona rakieta Sojuz-U, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę statku transportowego Progress M-29M. Statek dostarczy zapasy na Międzynarodową Stację Kosmiczną.

Transmisja na żywo:
NASA TV
Roskosmos


29 września 2015

Ariane 5 - 30 września 2015

Na 30 września 2015, na godzinę 22:30 czasu polskiego (20:30 UTC), z Kourou w Gujanie Francuskiej planowany jest start rakiety Ariane 5 ECA, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę dwóch satelitów komunikacyjnych NBN-Co 1A oraz ARSAT-2. Okno startowe potrwa do 1 października do godziny 00:15 czasu polskiego (30 września 22:15 UTC).

Transmisja na żywo ze startu od godziny 22:15 czasu polskiego (20:15 UTC):
Arianespace TV



27 września 2015

PSLV-XL - 28 września 2015

Na 28 września 2015, na godzinę 06:30 czasu polskiego (04:30 UTC) z kosmodrom Satish Dhawan planowany jest start rakiety PSLV-XL, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę satelitów Astrosat, LAPAN-A2, ExactView 9, Lemur 2, Lemur 3, Lemur 4, Lemur 5.

Transmisja na żywo ze startu:

DD News
DD News (na YouTube)
Link do wklejenia do odtwarzacza wideo (np. VLC)


19 września 2015

13 września 2015

Proton-M/Blok DM-03 - 14 września 2015

Na 14 września 2015, na godzinę 21:00 czasu polskiego (19:00 UTC), z kosmodromu Bajkonur w Kazachstanie ma zostać wystrzelona rakieta Proton-M/Blok DM-03, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę satelity komunikacyjnego Ekspress AM8.

Transmisja ze startu:
Roskosmos


9 września 2015

Soyuz-STB/Fregat - 11 września 2015

Na 11 września 2015, na godzinę 04:08 czasu polskiego (02:08 UTC), z Kourou w Gujanie Francuskiej planowany jest start rakiety Sojuz-STB/Fregat, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę dwóch satelitów nawigacyjnych Galileo FOC-5 oraz Galileo FOC-6.

Transmisja ze startu od godziny 03:48 czasu polskiego (01:48 UTC):
Arianespace TV


1 września 2015

Atlas V 551 - 2 września 2015

Na 2 września 2015, na godzinę 11:59 czasu polskiego (09:59 UTC) z Cape Canaveral planowany jest start rakiety Atlas V 551, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę satelity komunikacyjnego MUOS-4. Okno startowe potrwa 44 minuty.

Transmisja na żywo:
ULA Launch

Edycja: Start przesunięto na godzinę 12:18 czasu polskiego (10:18 UTC).


Sojuz-FG (TMA-18M) - 2 września 2015

Na 2 września 2015, na godzinę 06:37 czasu polskiego (04:37 UTC) z kosmodromu Bajkonur w Kazachstanie planowany jest start rakiety Sojuz-FG, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę statku załogowego Sojuz TMA-18M. Dokowanie do ISS nastąpi

Załoga, która poleci na ISS:

Siergiej Wołkow (Rosja, Roskosmos)
Andreas Mogensen (Dania, ESA)
Ajdyn Aimbietow (Kazachstan)

Załoga rezerwowa:

Oleg Skripoczka (Rosja, Roskosmos)
Thomas Pesquet (Francja, ESA)
Siergiej Prokopiew (Rosja, Roskosmos)

Andreas Mogensen będzie pierwszym Duńczykiem w kosmosie.



Transmisja na żywo od godziny 05:30 czasu polskiego (03:30 UTC):
NASA TV
ESA
Roskosmos