27 sierpnia 2015

Proton-M/Briz-M - 28 sierpnia 2015

Na 28 sierpnia 2015, na godzinę 13:44 czasu polskiego (11:44 UTC), z kosmodromu Bajkonur w Kazachstanie planowany jest start rakiety Proton-M/Briz-M, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę satelity komunikacyjnego Inmarsat 5-F3.

Transmisja na żywo ze startu:
TV Tsenki
Inmarsat



GSLV Mk II - 27 sierpnia 2015

Na 27 sierpnia 2015, na godzinę 13:22 czasu polskiego (11:22 UTC), z kosmodromu Satish Dhawan planowany jest start indyjskiej rakiety GSLV Mk II, która ma wynieść na orbitę wojskowego satelitę komunikacyjnego GSAT-6.

Transmisja ze startu:
DD News na YouTube
ISRO
Link do wklejenia do odtwarzacza (np. VLC)



20 sierpnia 2015

Ariane 5 ECA - 20 sierpnia 2015

Na 20 sierpnia 2015, na godzinę 22:10 czasu polskiego (20:10 UTC), z Kourou w Gujanie Francuskiej planowany jest start rakiety Ariane 5 ECA, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę dwóch satelitów komunikacyjnych: Eutelsat 8 West B oraz Intelsat 34. Okno startowe potrwa 106 minut.

Transmisja na żywo od godziny 21:56 czasu polskiego (19:56 UTC):
Arianespace


19 sierpnia 2015

H-IIB - 19 sierpnia 2015

Na 19 sierpnia 2015, na godzinę 13:50 czasu polskiego (11:50 UTC), z Tanegashima LA-Y2, planowany jest start japońskiej rakiety H-IIB, której zadaniem będzie wyniesienie na orbitę statku transportowego HTV-5. Statek dostarczy zapasy na Międzynarodową Stację Kosmiczną. Połączenie z ISS powinno nastąpić 24 sierpnia 2015 o godzinie 12:55 czasu polskiego (10:55 UTC). Dodatkowo na pokładzie HTV-5 wyniesionych zostanie kilkanaście nanosatelitów.

Transmisja na żywo ze startu od godziny 13:00 czasu polskiego (11:00 UTC):
JAXA na YouTube
NASA TV