25 lipca 2015

Long March 3B - zdjęcia ze startu 25.07.2015

Zdjęcia ze startu chińskiej rakiety Long March 3B, który odbył się 25 lipca 2015, o godzinie 14:29 czasu polskiego (12:29 UTC) w Xichang. Rakieta wyniosła na orbitę dwa satelity nawigacyjne BeiDou.

















Źródło zdjęć: użytkownicy shuguang oraz yy1129  z forum bbs.9ifly.cn.

22 lipca 2015

Delta IV - 24 lipca 2015

Na 24 lipca 2015, na godzinę 02:07 czasu polskiego (00:07 UTC), z Florydy planowany jest start rakiety Delta IV-M+(5,4), która ma wynieść na orbitę wojskowego satelitę komunikacyjnego WGS-7. Okno startowe potrwa 39 minut.


Transmisja ze startu będzie dostępna na stronie ULA Launch.

Start został przełożony z 23 na 24 lipca, ze względu na niekorzystne warunki pogodowe.

Sojuz TMA-17M - 22 lipca 2015

Na 22 lipca 2015, na godzinę 23:02 czasu polskiego, z kosmodromu Bajkonur w Kazachstanie, planowany jest start rakiety Sojuz-FG, która wyniesie na orbitę załogowego Sojuza TMA-17M. Połączenie z ISS nastąpi 23 lipca 2015, o godzinie 04:46:05 czasu polskiego.

Na Międzynarodową Stację Kosmiczną polecą trzy osoby:
  • Oleg Kononienko - Rosja - Roskosmos
  • Kimiya Yui - Japonia - JAXA
  • Kjell Lindgren - Stany Zjednoczone - NASA
Transmisja ze startu:
NASA TV
Kanał NASA na YouTube
Strona Roskosmos